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The 2006-2007 season is well underway.  We are receiving many 
questions and rule situations from coaches and officials.  This issue 
will highlight play situations that occurred since games began in 
December.  As a reminder, the Connecticut High School Basketball 
Rules Interpreters have developed this “Bulletin” as a 
communication tool to share among basketball officials, athletic 
directors, and coaches.  Our objective is to promote a common 
understanding to the rules that govern the game of basketball.  
 
Connecticut has five (5) area rules interpreters and a state interpreter 
who serves as our liaison to the CIAC.  We are members of the 
International Association of Approved Basketball Officials (IAABO) 
organization and annually train our officials to follow the rules 
promulgated by the CIAC and the National Federation of State High 
School Associations.   
 

 
RULE SITUATIONS / CLARIFICATIONS 

 
Situation A - Team B has 7 fouls.  Player B1 has the ball on a throw-
in.  Official calls foul on Player B2 for setting an illegal screen on 
A1.   Is A1 entitled to free throws? Ruling – Yes, since there is no 
team control on the throw-in.  However, if B1 completes the throw-in 
to B3 and then B2 sets an illegal screen on A1, A1 will not be entitled 
to free throws but rather will be entitled to a throw-in.  This is an 
example of a team control foul.   
 
Situation B - On a throw-in by a Team A, A1 rolls the ball on to the 
court.  No player from Team A possesses the ball within 5 seconds. Is 
this a throw-in violation?  Ruling – No, A1 only has to release the 
ball directly on to the court within 5 seconds. 
 
Situation C - The playing court at a certain gym is marked with 
permanent black lines - one on each side of and within two feet of the 
black division line.  The referee near the division line makes a 
mistake and uses the wrong line to call a backcourt violation.  Can 
the official correct that mistake?  Ruling – Yes, the spirit and intent 
of the rules allows the official to correct this mistake. 
 
Situation D - The fans for Team A are using cowbells. Officials rule 
this is not allowed during live ball.  Are they correct? Ruling - Yes, 
Rule 1-18 prohibits the use of any artificial noisemakers. If the fans 
continue, Team A may be assessed a technical foul 
  
Situation E – A1 is on his/her knees and receives the ball.  A1 tosses 
the ball ahead, gets up, and then dribbles the ball.  Official rules legal 
play. Is the official correct?  Ruling – Yes.  If, however, A1 
attempted to stand up while still possessing the ball, A1 would have 
traveled.   
 
Situation F – Team A is warned for delaying resumption of play by 
huddling in the free throw lane. How should officials handle this?  
Ruling – Officials should notify Team A’s coach and also notify the 
scorers for Team A and Team B. Scorers should make notation in 
score book.  Reminder – a second team warning, for any of the four 
delay of game warnings, will result in a team technical foul. 

 
Situation G – A1 is dribbling in their frontcourt.  B2 hits the ball 
which deflects off A1’s leg and goes to Team A backcourt.  A1 (or 
any Team A player) is first player to retrieve ball in Team A 
backcourt.  Official rules no backcourt violation. Is official correct?   
Ruling – No, this is a backcourt violation.  Although the ball was 
deflected by B2, it is still in control of Team A. Thus, a Team A 
player cannot retrieve the ball since it was last touched by A1. 
 
Excessive Time-outs 
If a team uses its allotted number of time-outs during a game and a 
player(s) or coach requests a time-out from an official, then the 
official must grant that time-out. It is the responsibility of the head 
coach, once the official notifies him/her that they have no time-outs 
remaining. Then it is their responsibility to inform their respective 
team. The officials are not to take it upon themselves to ignore an 
obvious request for a time-out. 
If an official makes a conscious decision to ignore such a request, 
he/she has placed one or both teams at an unfair disadvantage not 
intended by the rules. Officials need to be aware that personal 
interpretations of the rules have a negative impact on the game. 
Rules enforcement is a “Point of Emphasis”! 
 
Bench Conduct/Decorum & Coaching Box 
For the past several years, bench conduct and the coaching box have 
been major “Points of Emphasis” for the National Federation of 
High Schools (NFHS), Connecticut Interscholastic Athletic 
Conference (CIAC) and International Association of Approved 
Basketball Officials (IAABO). The CIAC has been extremely 
instrumental and supportive in spearheading the need for proper and 
consistent enforcement of the coaching box rule. These 
organizational leaders understand and realize that players and fans 
follow and take on the persona of the teams’ respective coaches. 
Therefore, it is imperative that the coaching box rule be adhered to by 
all participants involved in this great game.  
There must be a marked coaches box. Officials are instructed to work 
with school administrators to mark the coaches box. If school 
administrators refuse to mark the coaches box, then officials are 
instructed to inform the home team they have lost their right to stand 
in the coaches box but the visiting team is allowed to stand.  
Also, if a varsity head coach is seated on the freshmen or junior 
varsity team bench, he/she is considered bench personnel and must 
comply with Rule 10-4 and Rule 10-5.  Failure for any bench 
personnel to comply with appropriate conduct during any game shall 
be penalized with a technical foul. For example, if a head varsity 
coach is ejected from a freshmen or junior varsity game, CIAC rules 
will not allow he/she to coach the varsity game that follows. In 
addition, they cannot be present for the next game(s) before the next 
varsity game. 
Officials must be diligent and address inappropriate bench conduct 
during the game. Inappropriate conduct, comments and behavior are 
not part of the interscholastic educational sportsmanship tradition set 
forth for student-athletes, articulated by the NFHS and CIAC. 
Officials have the tremendous duty and responsibility of being 
“Guardians of the Game”. As unbiased arbitrators of the rules of 
basketball, officials must maintain and promote a fair and equal 
playing field for all its competitors.  


