
RULES BOOK CORRECTIONS:
(Underlining shows additions; strike-
through shows deletions.) 
Page 2, Major Rule Change Summa-
ry 4-2-1d: The referee shall conduct a 
pre-meet conference with the starter, 
the coach and the captain of each team 
for all non-championship meets; Page 
37, 4-1-2: In championship multi-team 
meets, a meet committee and a meet 
director shall assume responsibility for 
all aspects of meet management.

SITUATION 1: A non-varsity meet is 
conducted using events that are short-
er distances than what is prescribed in 
Rule 5-1-1. RULING: Legal, provided 
the state association permits such mod-
ifications for non-varsity competition. 
COMMENT: NFHS playing rules are 
written specifically for varsity compe-
tition. Modifications for levels other 
than varsity are at the discretion of the 
state association. The policy permitting 
state associations to modify events and 
distances for non-varsity competition 
remains in effect. (5-1-1 NOTE 1)

SITUATION 2: A meet is being con-
ducted in a facility that cannot physi-
cally accommodate 16.4-yard/15-me-
ter deck markings on both sides of the 
pool (‘L’ shape pool, a 25-yard course 
in the middle of a 50-meter pool). RUL-
ING: The 16.4-yard/15-meter marking 
should be placed at the appropriate po-
sition on the deck, regardless of the dis-
tance between the deck and the lanes 
being used. (2-4-5)

SITUATION 3: During a non-champi-
onship/multi-team meet, a swimmer 
from one of the participating teams is 
disqualified, and her coach asks that 
a meet committee be convened to dis-
cuss a misapplication of a rule. RUL-
ING: A meet committee is only a re-
quirement of championship meets. As 
a result, the request should be denied. 
COMMENT: Other meets are admin-
istered by the referee or other officials 
appropriate to the type of meet. (4-1-2)

SITUATION 4: Prior to a triple-dual 
meet, the referee and starter determine 
that a pre-meet conference is not nec-
essary. RULING: Incorrect procedure. 
COMMENT: The pre-meet conference 
is now mandatory for all participat-
ing teams to review meet procedures, 
special instructions and any unusual 
pool conditions. A comprehensive list 
of items to be covered is included in 
Appendix G of the 2018-19 Swimming 
Officials Guidelines Manual. State asso-
ciations may determine an alternative 
method of communication in situations 
where the size of the meet makes a pre-
meet conference impractical. (4-2-1d)

SITUATION 5: A meet is scheduled 
in a five-lane pool involving (a) two 
teams, (b) four teams. In (a), the host 
team chooses to close Lane 1, and the 
visiting team chooses the odd-num-
bered lanes for competition. In (b), the 
host team determines that entries are 
to be seeded. RULING: Correct proce-
dure in (a) and (b). COMMENT: In a 
dual meet, when the number of teams 

cannot be equally divided into the 
number of lanes, the visiting team se-
lects lanes in which to compete, but the 
host team may choose when to close 
a lane. In a non-championship/multi-
team meet, when the number of teams 
cannot be equally divided into the 
number of lanes, the host school meet 
management shall determine whether 
the entries are seeded or lanes are as-
signed by lots. Host schools are encour-
aged to notify participating schools of 
the protocol in advance. (5-3-1, 5-3-2)

SITUATION 6: A host team is con-
ducting a championship meet in a six-
lane pool and seeds the preliminary 
heats so that there are a minimum of 
three competitors/relay teams in each 
heat. Twelve places are scored for the 
finals. In the 500-yard freestyle, only 
eight swimmers entered the event and 
qualified for finals and consolation fi-
nals. The host team places the fastest 
five swimmers in the finals heat and the 
remaining three swimmers in the con-
solation finals. RULING: Incorrect pro-
cedure. COMMENT: There shall be a 
minimum of three competitors or relay 
teams seeded in any preliminary heat 
or timed final heat. The fastest swim-
mers from the preliminaries of each 
event shall qualify for the finals and 
the next fastest swimmers shall qualify 
for consolation finals. If there are few-
er competitors than the total number 
of scoring lanes, the finals heat shall be 
filled even if that leaves two or fewer 
competitors in the consolation finals 
heat. (5-3-5, 5-4-2)
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