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By Attorney Rebecca Santiago, Partner, Shipman & Goodwin – GUEST COLUMNIST 
 
The “Legal Mailbag Question of the Week” is a regular feature of the CAS Weekly NewsBlast. We invite readers to 
submit short, law-related questions of practical concern to school administrators. Each week, we will select a 
question and publish an answer. While these answers cannot be considered formal legal advice, they may be of 
help to you and your colleagues. We may edit your questions, and we will not identify the authors. 
Please submit your questions to: legalmailbag@casciac.org. 
 
---------- 
 
Dear Legal Mailbag, 
 
I work with a wonderful special education department with staff who are very conscientious about 
scheduling annual reviews in a timely manner.  Most of the time, our PPTs are very collegial, and 
the student and parent(s)/guardian(s) leave satisfied.  On rare occasions, the school team and the 
parent(s)/guardian(s) disagree with aspects of the IEP, but we are almost always able to come to an 
agreement by the end of the meeting. 
 
For the first time in my career, I was part of a PPT with a very hostile and verbally abusive parent.  
Soon after the meeting started, the parent started raising his voice, making false accusations, using 
vulgar language and vilifying certain teachers and the participants of the PPT meeting.  As the PPT 
facilitator, I told the parent that we were going to end the meeting unless he started speaking and 
acting in a more respectful manner.  After many expletives, I was told I can't end the meeting 
because the PPT meeting is required to meet every year and if I did end the meeting and 
rescheduled it, we would be out of compliance.  However, I could not tolerate this parent's 
maltreatment of the very professional and hard-working staff members present at the meeting. 
 
I understand a parent has a right to disagree and express frustrations, but there needs to be a line 
that shouldn't be crossed.  Given this scenario, can an administrator end a PPT or 504 meeting on 
the grounds that the parent is acting completely unhinged? 
 
 

      Signed, 
      PPT Protector 
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Dear Protector: 
 
There is no part of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) or Section 504 of the 
Rehabilitation Act (Section 504) that grants parents a license to be rude, disrespectful, vulgar or 
disruptive.  Consequently, it would be appropriate and reasonable for a PPT facilitator to remind 
participants in a Planning and Placement Team (PPT) meeting or 504 team meeting that all 
participants are expected to act professionally and to treat others with respect.  However, it is also 
true that both the IDEA and Section 504 require certain meetings to be held periodically and, if such 
meetings do not occur, this could constitute a procedural violation.  Specifically, under state and 
federal law, the PPT must meet to review the IEP at least once annually, to determine whether the 
annual goals for the child are being achieved.  34 C.F.R. § 300.324(b); Regs. Conn. State Agencies § 
10-76d-11.  Additionally, under the federal and state regulations, the PPT must decide on 
continuing eligibility for special education services at least once every three years.  34 C.F.R. § 
300.303; Regs. Conn. State Agencies § 10-76d-10(e).  Thus, it is important to be mindful of these 
timelines and to convene and complete annual review meetings and triennial review meetings by 
the required deadlines.  Also, parental participation is a key element of the IDEA and parents are 
expressly included in the list of required members of the PPT Team.  34 C.F.R. § 300.321; 20 U.S.C. § 
1414(d)(1).   
 
In light of these legal requirements, it is advisable for the PPT team to make best efforts to fulfill 
their legal requirements with the parents present in the meeting and participating.  Legal Mailbag 
recommends that the PPT facilitator have a prepared agenda and move through that agenda to 
fulfill its requirements.  If the parents begin to act inappropriately, the facilitator should direct the 
parents to be respectful so that the team can complete the agenda.  However, if, after being given 
appropriate warnings to improve their behavior, the parents continually act in a manner that is 
rude, disruptive or abusive, the PPT facilitator may direct the parents that they will be asked to 
leave the meeting if they cannot act respectfully and that the team will complete the meeting in 
compliance with the legally mandated timelines without them. In extreme cases, the team may 
then proceed to complete its work without the parents.  In any event, the team must then send the 
parents prior written notice and IEP documentation after the meeting for their review as required 
by the IDEA.  
 
Under Section 504, the procedural requirements for meetings are less stringent, with the 
regulations simply requiring that students be reevaluated “periodically.”  The regulations do not 
define the word “periodically,” except to state that compliance with the IDEA’s timelines would 
meet the requirement to meet periodically.  34 C.F.R. § 104.35(d).  As such, teams have greater 
flexibility in the timeline for scheduling and completion of 504 meetings.  However, as with PPT 
meetings, parental participation is preferred, so making best efforts to include the parent in the 
discussion within the IDEA timelines is best, whenever possible. 
 
Fortunately, as you note, in most PPT and 504 meetings, parents and team members work 
collaboratively, professionally and with mutual respect, but Legal Mailbag hopes that this advice is 
helpful to you and your team if challenging circumstances like those you described were to occur 
again. 


