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The “Legal Mailbag Question of the Week” is a regular feature of the CAS Weekly NewsBlast. We invite readers to 
submit short, law-related questions of practical concern to school administrators. Each week, we will select a 
question and publish an answer. While these answers cannot be considered formal legal advice, they may be of 
help to you and your colleagues. We may edit your questions, and we will not identify the authors. 
Please submit your questions to: legalmailbag@casciac.org. 
 
---------- 
 
 
Dear Legal Mailbag, 
 
A teacher in my school excitedly shared that she plans to surprise her middle school class with a 
pizza party next week as a reward for earning all As on their most recent test. I believe 
recognizing student success is very important, and I am a lover of pizza myself. But I remember 
something about a rule on healthy foods in schools, and I want to ensure that we do not run 
afoul of this rule.  
 
Before I burst this teacher’s bubble and tell her that she cannot hold this party for her students, 
I thought it would be wise to consult Legal Mailbag. Can school officials reward students with 
pizza or other food items that may not be considered “healthy”? Perhaps it would be OK if the 
teacher orders vegetable pizza for her classroom party and the vegetables will balance out the 
dough? All joking aside, I am getting hungry, and I would appreciate any guidance Legal Mailbag 
can offer. 
 

      Signed, 
      Pizza Enthusiast 
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Dear Enthusiast: 

Legal Mailbag is relieved not to be the bearer of bad news, as having the classroom pizza party 
you have described presents no legal issue.  
 
You recall correctly that there is a rule about healthy foods in schools. Conn. Gen. Stat. § 10-
215e directs the Connecticut State Department of Education (CSDE) to annually “publish a set 
of nutrition standards for food items offered for sale to students at schools.” In turn, the CSDE 
developed the Connecticut Nutrition Standards (CNS), which are currently in effect for the 
2023-24 and 2024-25 school years.  
 
Under Conn. Gen. Stat. § 10-215f, public school districts that participate in the National School 
Lunch Program are required to certify in their annual application to the CSDE for school lunch 
funding that all non-exempt food items sold to students in their schools, including cafeteria a la 
carte sales, vending machines, school stores, fundraisers, culinary programs, and any other 
sources of food sales to students, comply with the CNS. Foods that do not meet the CNS cannot 
be sold to students on school premises unless the local board of education votes to allow 
exemptions and the sales meet the following exemption criteria: (1) the sale is in connection 
with an event occurring after the end of the regular school day or on the weekend; (2) the sale 
is at the location of the event; and (3) the foods are not sold from a vending machine or school 
store.  
 
Happily, the CNS do not apply to the proposed party because presumably the pizza will not be 
“sold” to students, by the slice or otherwise.  
 
Even if the healthy food rule were triggered in this case, the CNS do not provide for a blanket 
prohibition against the sale of all pizza to students. Instead, any pizza sold to students at school 
must meet specific food standards outlined in the CNS. One option, if you prefer to further the 
spirit of the healthy food rule, is to have your cafeteria staff prepare a pizza that meets these 
standards to serve at the pizza party, but Legal Mailbag leaves that to you.  
 
In sum, whether we are talking Frank Pepe’s, Sally’s Apizza, Modern Apizza, or even pizza that 
meets the CSDE standards, having the pizza party will not violate your district’s obligations 
under the healthy food rule. If you have room for another, Legal Mailbag would be glad to join 
the classroom pizza party! 

https://portal.ct.gov/-/media/SDE/Nutrition/HFC/CNS/Connecticut_Nutrition_Standards_full_document.pdf

