LEGAL MAILBAG — FEBRUARY 8, 2024

By Attorney Thomas B. Mooney, Neag School of Education, University of Connecticut

The “Legal Mailbag Question of the Week” is a regular feature of the CAS Weekly NewsBlast. We invite readers to
submit short, law-related questions of practical concern to school administrators. Each week, we will select a
question and publish an answer. While these answers cannot be considered formal legal advice, they may be of
help to you and your colleagues. We may edit your questions, and we will not identify the authors.

Please submit your questions to: leqgalmailbag@casciac.org.

Dear Legal Mailbag,

As a faithful reader of “Legal Mailbag,” | read with interest the letter last week about
restorative practices (Legal Mailbag 2-1-24) , and | appreciate Legal Mailbag’s clarification of
what school officials can and cannot do in disciplining students. Giving students cleaning
materials and making them clean up the graffiti that they create seems only fair. However,
mightn’t there be a union problem here? Can the custodians union complain about this
practice?

My father was a union type, and on occasion he would tell me about “bargaining unit work”
and how important it is for union members to protect their work and not let others do their
work and, ultimately, take their jobs. Cleaning up after students is one of the responsibilities
custodians have, and | wonder whether the school district is giving bargaining unit work to
students. Where does it end? Can school officials ask students to sweep floors or empty
wastebaskets instead of getting suspended?

Signed,
Union Vigilance


mailto:legalmailbag@casciac.org
https://www.casciac.org/pdfs/LM-2-1-24.pdf

Dear Vigilance:

Thank you for being a faithful reader of Legal Mailbag, which is happy to respond to your question.
Your father was correct in telling you that union employees have the right to protect their jobs. But
that right is not absolute, and Legal Mailbag questions whether the protections for bargaining unit
work even apply to the situation addressed last week.

The State Board of Labor Relations has long held that moving work performed by members of one
bargaining unit to another bargaining unit or to a private entity, a practice referred to as
“contracting out,” is a mandatory subject of negotiation unless the applicable collective bargaining
agreement expressly permits such action. Plainville Board of Education, Decision No. 1192 (St. Bd.
Lab. Rel. 1974). That means that an employer must negotiate with the affected union if it proposes
to contract out bargaining unit work, i.e., reassign work done by members of a bargaining unit to
someone else.

In 1995, the State Board of Labor Relations clarified this holding in a key case, City of New Britain,
Dec. No. 3290 (St. Bd. Lab. Rel. 1995). Now, if a public employer proposes subcontracting or
transfer of work from a bargaining unit, it must negotiate over the change with the unit that is
affected if three tests are met: (1) the work in question is bargaining unit work, (2) the
subcontracting or transfer of the work at issue varies significantly in kind or degree from what had
been customary under past established practice, and (3) the subcontracting or transfer of work in
guestion has a demonstrable adverse impact on the bargaining unit.

Legal Mailbag notes that the requirement to negotiate over proposals to contract out bargaining
unit work means that the impasse resolution procedures in MERA (the “Municipal Employees
Relations Act”) apply. If the issue is not resolved promptly through negotiations, the parties must
then proceed to binding arbitration to resolve the dispute thirty days after “the date the parties to
an existing collective bargaining agreement commence negotiations to revise said agreement on
any matter affecting wages, hours, and other conditions of employment. . ..” Conn. Gen. Stat. § 7-
473c(b). Accordingly, an arbitration panel may have the final say in such matters.

Significantly, there is no exception in the contracting out rules for actions of volunteers. If a school
board wishes to permit volunteers to perform work otherwise performed by members of a
bargaining unit, it must negotiate with the applicable union before taking such action. The result of
such negotiations will depend upon the facts and circumstances of the situation, but almost
certainly the union will want to protect the jobs of its members.

As important as these principles are, Legal Mailbag does not believe that the custodians union could
object to the restorative practice described here last week. Under the City of New Britain rule, the
union would have to show that asking students to clean up their own messes is a change in practice
that “has a demonstrable adverse impact on the bargaining unit.” Such restorative interventions
are presumably ad hoc and limited in number. Presumably, there would be no reduction in
custodial positions or hours as a result of this practice, and thus there would be no adverse impact
on members of the custodians bargaining unit. Indeed, if the union were ever to complain that
students are cleaning up their own graffiti, school officials may wish simply to say “you’re welcome”
in response.
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