LEGAL MAILBAG — SEPTEMBER 25, 2025

By Attorney Thomas B. Mooney, Neag School of Education, University of Connecticut

The “Legal Mailbag Question of the Week” is a regular feature of the CAS Weekly NewsBlast. We invite readers to
submit short, law-related questions of practical concern to school administrators. Each week, we will select a
question and publish an answer. While these answers cannot be considered formal legal advice, they may be of
help to you and your colleagues. We may edit your questions, and we will not identify the authors.

Please submit your questions to: leqgalmailbag@casciac.org.

Dear Legal Mailbag,

As an assistant principal responsible for special education matters at my school, | deal directly
with parents all the time. Most parents are lovely, and we establish a collaborative and trusting
relationship as we work together on behalf of their children. But that is not always the case.

Some parents can be antagonistic, and | am not quick on my feet. To be ready for issues that
might come up at a PPT meeting with hostile parents, | often prepare notes for myself on my
laptop with potential questions and potential answers about the child’s program. Sometimes |
even remind myself of parental quirks to avoid conflict where possible.

Anticipating a challenging PPT, | followed this practice last week, and, as | expected, the parent
was in attack mode right from the start of the meeting. | opened my laptop and calmly referred
to my notes, doing my best to answer the parent’s questions. However, the parent quickly
noticed that | was reading from my laptop and demanded to see what | was reading. | politely
explained that | was simply referring to my personal notes and that | would not be sharing them
with him. The parent scoffed and claimed that records that | maintain on my computer cannot
be “notes,” stating further, “We will see about that when | make an FOIA complaint!”

Do | have to provide my notes to this parent in response to an FOIA request?

Signed,
A Personal Question
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Dear Personal:

There are two mechanisms by which parents can obtain school records regarding their children.
However, Legal Mailbag thinks that you are safe here in keeping your notes confidential.

First, the parent has the right under the Freedom of Information Act to obtain records related
to his child. Under the Freedom of Information Act, records about school district operation are
all public records, but some such records are exempt from disclosure. Conn. Gen. Stat. § 1-
210(b)(17) is relevant here, and it exempts “Educational records which are not subject to
disclosure under the Family Educational Rights and Privacy Act [FERPA], 20 USC 1232g” from
disclosure. Accordingly, personally identifiable student information contained in records you
and your district maintain is confidential — but with a big exception. Under FERPA, parents have
the right to obtain school district records about their own children, and thus this exemption
does not apply to the parent of the child to which the records relate. However, another
exemption will apply to permit you to keep confidential the notes that you prepared for the
PPT.

Conn. Gen. Stat. § 1-210(b)(1) exempts “preliminary drafts or notes” from disclosure with the
proviso that “the public agency has determined that the public interest in withholding such
documents clearly outweighs the public interest in disclosure,” which is a decision that you can
make. As long as you just use the notes that you prepare for your personal reference and do
not share them with others, you can keep your notes confidential under this exemption. This
provision was included in the Freedom of Information Act when it was enacted fifty years ago,
and laptops were certainly not contemplated at that time. However, now we can maintain
“preliminary drafts or notes” on a laptop as well as on a pad of paper, and Legal Mailbag
predicts that the Freedom of Information Commission would dismiss a complaint by the parent
seeking access to your personal notes whether you maintain them on paper or on your laptop.

The second means by which parents may seek records relating to their children is FERPA, as
noted above. FERPA defines “education records” to which parents (or students themselves
when they reach the age of 18) have access as “records that are: (1) Directly related to a
student; and (2) Maintained by an educational agency or institution or by a party acting for the
agency or institution.” However, FERPA expressly excludes the following from this definition of
“education records”: “Records that are kept in the sole possession of the maker, are used only
as a personal memory aid, and are not accessible or revealed to any other person except a
temporary substitute for the maker of the record.” 34 Code of Federal Regulations § 99.3.
Given that you used the notes that you prepared here as a memory aid and did not share them
with others, Legal Mailbag concludes that your notes can be considered a “sole possession
record” that you need not share with the parent under FERPA.



